27 November 2011

Donut


Selamat petang semua. Ari Ahad tak tahu nak buat pe..Nak Kluar malas. Ujan kat cni...Best ni kalau tido..Masuk Bilik nak tido...Tak leh tido...Mata terbuka. Bangun..

Pergi dapur, tengok tepung tiba-tiba nak buat donut. Ujan -ujan lapa ni..Buat donut akhirnya.Tangan ni ada je nak buat sesuatu yang baru...Nak test leh buat tak..Dapat la dalam 20 biji donut. Bulan lepas buat donut saya letak kentang (direbus) , resepi kali ni tak letak kentang pun. Resepi ni lagi senang.. Mesti jadi nye klu buat.



Ingat dlu mase kolah, first time buat donut. Dapat resepi kat buku ...Yang kite ni nampak gambar donut dalam buku tu terus nak buat. Buat -nye buat keras...Leh baling ke dinding...hehehehe...dah ta....sebab first time buat tak tahu lagi caranya...Mak lak tak kaki buat kuih ni..Memasak mak No 1. Tergelak je buat...Terus buang dalam tong sampah...


Buat donut ni memang 1 kenangan...Selagi tak ok donut tu selagi tu akan buat...Sampai jadi...Buat ni kene ada minat..tak de memang skli buat je...klu tak jadi donut memang tak kan buat lgi....(frust).

Tapi saya lak klu tak jadi selagi tu nak buat. sampai jadi....dan TERBUKTI jadi DONUTNYE....Lembut...Acuan Donut tak de...Just buat bulat -bulat dan lubangkan...ada besar-ada kecik...heheheh...yang penting lembut....

Saya nak share resepi Donut ni..Resepi ni pun saya amik dari http://nurriezqi.blogspot.com/2011/05/donut-suria.html.

Cam ni, Mudah je.Bahan-bahannye mudah diperolehi...

2 cawan tepung gandum
3 sudu tepung susu(saya guna susu segar)-tepung susu tak dumah saya.
3 sudu shortening
3 sudu gula halus 
yis  separuh peket
Air suam 
garam halus secubit

Cara nya

  1. Tepung gandum + garam+ shortening+gula halus+susu disatukan.(saya tak masuk gula)
  2. Air suam yang disatukan dengan yis di masukkan sedikit kedalam tpung.
  3. Uli dengan jari(lembutkan jari)
  4. Sampai jadi doh.
  5. Klu lembik masukan tepung cikit sampai jadi doh
  6. Bulatkan dan , alihkan ke dalam dulang yang telah di taburkan sedikit tepung(supaya tak melekat)
  7. Tunggu naik (Biar 30-45 minit)
  8. Api yang perlahan dan goreng kekuningan.Angkat dan toskan
  9. Gaul donut dengan Gula
  10. Siap dihidang.

No comments:

U KLIK ME, I KLIK U