Inilah hasil air tangan ku memasak SUP TEPUNG dari resepi turun temurun....Memang sedap....senang je buatnye.
BAHAN-BAHAN SEPERTI BERIKUT :-
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah
3. Udang Kering
4. Sayur Sawi
5. Tepung Gandum - uli bersama air garam
6. Garam secukup rasa
7. Fish Ball
8. Ayam (ikut citarasa)
9. Daun Bawang/Daun Sup
Tambah Kelazatan(Kuah Cili)
1. Cili Api - Hiris
2. Limau Sambal
3. Kicap
CARA-CARANYE:
- Panaskan periuk;
- Tuang minyak masak secukupnye;
- Masukkan bawang putih/ bawah merah yang telah dikisar;
- Setelah garing masukkan udang kering (dikisar);
- Selepas itu,udang basah dimasukkan dan setelah masak masukkan air sehingga mendidih;
- Kiub ayam dan garam secukupnya;
- Ambil Secubit Tepung yang telah diuli jadikan seperti kepingan;
- Sehingga mendidih dan tutup api;
- Masukkan Sayur sawi;
- Siap dihidang.......
Selamat mencuba.....
Inilah hasilnye... . (SUP TEPUNG)
No comments:
Post a Comment